Ayurvedikus masszázs

Ayurvedikus masszázs

Az ayurvedikus masszázs több ezer éve ismeretes szerte Indiában. Az újszülött csecsemőtől kezdve az idős ükszülőkig mindenkin sikeresen alkalmazható. Meleg olajjal, lassú, nyugodt, finom mozdulatokkal a test energiapályái (meridiánok) mentén végzett simító jellegű masszázs, melynek elsődleges célja az izmok ellazítása, a méreganyagok eltávolítása és a nyirokrendszer beindítása. A masszázs és a meditatív állapot segítségével áttörhetők az energiablokkok, gátak, mellyel segíthető az energia újbóli áramlása, az egészség helyreállítása.

Cellulitmasszázs

cellulit masszázs

A bőr felső rétegében felhalmozódott és megrekedt zsírcsomókat cellulitnak nevezzük. (Nem tévesztendő össze a cellulitisszel, ami orvosi fogalom, és semmi köze a narancsbőrhöz!) A nők 90 %-nál már a kamaszkort követően megjelenhet, a férfiaknál - anatómiai okokból ritkábban ugyan -, de előforduló jelenség.
A cellulit, azaz a narancsbőr ma már népbetegségnek számít. Kialakulásáért részben a mozgásszegény életmód, a zsírokban gazdag táplálkozás, az elégtelen máj- és veseműködés, valamint az ideg- és hormonrendszerben beálló zavarok felelősek, részben pedig a genetikai adottságok. Nem feltétlenül csak és kizárólag a súlyfelesleggel küzdőkön alakulnak ki a jellegzetes tünetek. A vékony alkatú embereken is megjelenik a kötőszövet behúzódása és a septumok közötti zsírpárnák elődomborodása miatti narancsbőrhöz hasonló rajzolat.
A cellulit kialakulásban a víz- és zsírháztartás anyagcsere-zavarai, valamint az elégtelen nyirokkeringés során felhalmozódott salakanyagok tehetők felelőssé. A felesleges bomlástermékek visszamaradnak a bőr kötőszövetében, így az merevvé, zsugorodottabbá válik és a bőr felszínén kialakítja a jellegzetes a narancsbőrt.
A cellulit (narancsbőr) a test bizonyos részein kialakult ödémás, betokozódott méreganyaggal teli zsírsejt, amelytől a szervezet nem tud megszabadulni. Más, mint a nehéz zsírréteg. A megnövekedett súly miatt elszakadnak a kollagénrostok és az elasztinszálak. A megrongálódott szálak nem tudják megfeszíteni a szöveteket, így azok egyenetlenül kitüremkednek és okozzák a horpadásos, gödröcskés, logó bőr képet.
A cellulit leggyakrabban a comb hátsó részén, a fenéken, és a hason jelenik meg.
A cellulitmasszázs természetes, hatékony és kényelmes módon segít eltüntetni a narancsbőrt. Karcsúsít, átformálja testkontúrját, megemeli a popsit. A bőrt feszesebbé, puhábbá és selymesebbé varázsolja. Természetesen hosszú folyamatot igényel, de megfelelő életvitel mellett meglehetősen jól javítható az állapot.
A cellulitmasszázs elősegíti, hogy a felhalmozódott nyirok, salakanyaggal együtt a nyirokcsomókon keresztül a véráramba jusson és kiürüljön, így megszabadítva a zsírsejteket a méreganyagtól. Valamint ez a masszázs hihetetlen módon meggyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, a vérkeringést és a szövetek frissítését a szervezetben. Elősegíti az új kollagén termelését, ami a szövetek feszesítését fokozza. Természetesen speciális krémekkel fokozzuk a hatást.
A cellulitmasszázs menete:

 • a bőrt speciális kesztyűvel átdörzsölöm, az elhalt hámsejteket eltávolítom erőteljes masszírozással felgyorsítom a vér- és nyirokkeringést
 • zsírégető krémmel, vákuumos technikával átdolgozom a kezelendő felületet (mivel kézi eszközt használok, személyre szabottan, a fájdalomérzet elkerülésével tudok dolgozni)
 • megfelelő masszázzsal a bőr alatt felszabaduló méreganyagokat a nyirokcsatornák felé vezetem, így gyorsabban kiürülnek a szervezetből
 • igény szerint a testrészt vagy speciális fóliával tekercselem, vagy bekenem bőrfeszesítő testápolóval

Ayurvedikus masszázs

Ayurvedikus masszázs

Az ayurvedikus masszázs több ezer éve ismeretes szerte Indiában. Az újszülött csecsemőtől kezdve az idős ükszülőkig mindenkin sikeresen alkalmazható. Meleg olajjal, lassú, nyugodt, finom mozdulatokkal a test energiapályái (meridiánok) mentén végzett simító jellegű masszázs, melynek elsődleges célja az izmok ellazítása, a méreganyagok eltávolítása és a nyirokrendszer beindítása. A masszázs és a meditatív állapot segítségével áttörhetők az energiablokkok, gátak, mellyel segíthető az energia újbóli áramlása, az egészség helyreállítása.

Tibeti mézes masszázs

tibeti masszázs

Hogy a mézes tea több egy kis forralt víznél édesítővel, azt mindenki tudja, aki kezelte már sajgó vagy rekedt torkát az istenek aranyával, a mézzel. De azt is tudtad, hogy a valódi mézes masszázs is több, mint a test bedörzsölése valami ragacsos masszával, ami alatt az előírás szerint jól kellene érezned magadat?
A hagyományos tibeti masszázs valójában csak a nevében masszázs, az évszázados tapasztalatokon nyugvó mozdulatok speciális, vákuum szerű hatást hoznak létre a kezelt területen, ami a felszínre hozza a baktériumokat és méreganyagokat, amit aztán a méz magába szív, miközben nyugtatja és hidratálja a bőrt.
A tibeti mézes masszázs ezért kifejezetten jót tesz például hát- és vállfájásra, reumatikus panaszokra, gyulladásokra, de légúti megbetegedések sőt depresszió esetén is javasolt ez a különleges kezelés, ami mellé most ajándék kiegészítő masszázst is kérhetsz a bónusszal.
A mézes masszáz során a felszínre kerülő mérgek láthatóvá is válnak, a kezeléshez használt méz színe is megváltozik - ezt a masszőr letörli, és új, tiszta mézzel folytatja a testet és lelket kényeztető kezelést. Ha már próbáltad, akkor biztos nem kell egy újabb alkalomról győzködnünk, ha pedig még nem, akkor itt az ideje, hogy új szintre emeld a masszázs fogalmát - egy adag finom, illatos mézzel megbolondítva.
A masszázs termelői vegyes virágmézzel történik.

Bambuszmasszázs

bambusz masszázs

A bambuszmasszázs rendkívül sokoldalúan alkalmazható. Mivel természetes anyag, ezért nagyon pozitív hatással van a kezelt személyre. Megnyugvást, ellazulást, harmóniát teremt. Élénkíti az anyagcserét, valamint csökkenti a fájdalmat.
A bambuszmasszázs különböző méretű bambuszrudakkal, lágy, simogató mozdulatokkal történik, de igény szerint kissé erősebb fogások is alkalmazhatók.
A lassú mozdulatokat néhol erőteljesebb nyomással kombinálva, a mélyebben elhelyezkedő szövetekre is hatással lehetünk, így biztosított a teljes izomzat ellazulása. A mechanikai hatás és a meleg illóolajok jótékony hatása mellett azonban a bambusz egy különleges tulajdonsággal is bír: a bambuszrúd egy speciális külső sejtfalborítású anyagot tartalmaz. Ez az anyag a kovasav, ami egyfajta kvarcbevonatot képez a bambusz felületén, amely fizikai nyomás vagy hőváltozás hatására elektromos energiát generál, ami egy meleg, szinte bizsergető érzést idéz elő a bőrben. Ez a kettős hatás egyszerre érvényesül a masszázs során, ami egy egyedülálló élményt ad mindenkinek.

  A bambuszmasszázs alkalmazási területei:
 • stressz okozta izomfeszülések a test bármely részén
 • fejfájás, nyaki fájdalom esetén
 • derékfájásra
 • felfrissülésre
 • relaxálásra
 • feszültség, koncentrációs zavar esetén
 • nyirokrendszer tisztítására
 • kötőszövet erősítésére

Babamasszázs

baba masszázs

Egy finom masszázs mindenkinek jól esik, egy apró babának pedig, akinek minden inger körül talán az érintés a legfontosabb, az ölelés, simítás nem csak a fizikai jólét, de a biztonság, szeretet jele is.
Az aprócska testet persze egészen másfajta masszázs illeti meg, mint a felnőtteket, de a Gyöngyvarázs szakembere igény szerint akár házhoz is megy, hogy a babát megmasszírozza, a szülőket pedig felkészítse arra, hogyan adhatják át gyermeküknek a szeretetüket a masszázson keresztül.
A masszírozott babák nem csak kiegyensúlyozottabbak, a betegségekkel szemben is ellenállóbbak, ráadásul a masszázs során erősödik a kötelék szülő és gyermeke között, az anyukák és az apukák is még közelebb kerülhetnek a kicsihez, aki minden korábbinál nagyobb biztonságban érezheti magát a gondoskodó kezek között.
A szülő és a gyermek közötti kapcsolat sokkal mélyebb, tartósabb a masszírozott babák körében. Ha szeretnéd boldognak látni kisbabádat és elsajátítani a babamasszázs alapvető tudnivalóit, fogásait - itt a lehetőség!

Kismamamasszázs

Kismamamasszázs

A várandósság 9 hónapja maga a csoda, és egyúttal hatalmas változások indít be a leendő édesanya testében-lelkében. Dübörögnek a hormonok, az állandó hangulatváltózások, valamint íz- és illatérzékenység mellett előbb-utóbb jönnek a szűnni nem akaró hát- és derékfájások, a vizesedő lábak és kezek. Egy masszőr hozzáértő kezei ilyenkor is csodákra képesek, és egy ellazult, boldog kismama pocakjában a baba is jobban érzi magát! Üss hát két legyet egy csapásra!
Terhesség alatt a felső-háti szakasz, valamint a derék tájéka van kitéve legjobban a terhelésnek, ezért ezeknek a területeknek a masszírozása nagyon sokat javít a kismama közérzetén, de a talp, a végtagok, a nyak és a fej is igénylik a kényeztetést.
A várandósság idején végzett kismama masszázs lehetőséget biztosít a leendő anyukáknak a tökéletes ellazulásra, a sokukat gyötrő hát- és derékfájdalmak, valamint a stressz enyhítésére, megszüntetésére. A masszázs hatására enyhül a fáradtságérzet, az izmok rugalmassága nő, csökken a kóros folyadék-visszatartás, oldódnak az izomgörcsök. A kezelés révén megtisztul a nyirokrendszer, ami különösen azért fontos, mert a terhesség során szabályozás alá kerül a toxin- és hormonkiválasztás.
A magzat növekedésével megváltozik az anyuka testének statikai állapota. Leginkább, a felső-háti szakasz valamint a derék tájéka van kitéve fokozott terhelésnek. A terhesség minden nő számára életének legszebb, de ugyanakkor szervezetét leginkább megterhelő időszaka. A terhesség előrehaladtával a végtagok masszírozása is nagyon fontos.
A kismamamasszázsnak számtalan jó hatása van:

 • javítja a gerinctartást
 • enyhíti a stresszt
 • csillapítja a fájdalmat
 • növeli az izmok rugalmasságát
 • enyhíti a fejfájás okozta feszültséget
 • segíti a káros anyagcseretermékek kiválasztását
 • a test súlypontjaiban megszünteti a feszültséget
 • enyhíti a fáradtságot
 • csillapítja a fejfájást
 • enyhíti a székrekedést, a puffadtságot és a gyomorégést
 • csökkenti a kóros folyadék-visszatartást
 • segít kiüríteni az ödémát
 • oldja az izomgörcsöket
 • kilazítja a fájdalmas izomcsomókat.

Egyaránt biztonságos és kíméletes: a kismama masszázs követi a hagyományos masszázsterápia elemeit, de bizonyos fogások a hagyományos technikák elemeiből elmaradnak, mivel a magzat védelme érdekében nem szabad vérbőséget okozni a kismedencei tájékon. Így a vetélés kockázatát elkerülő masszázsfogásokkal fel lehet lazítani az elnehezült izmokat. A magzat nagyon érzékeny az első 3 hónapban, igen könnyű, lágy, masszázst alkalmazok. A 4. hónaptól a szülésig a masszázs elsősorban a deréktáj, a hát és a végtagok kezelésére irányul.
A masszázs kiválóan alkalmas szoptató anyukáknak is: a szülést követően a szoptatás miatt nő a háton és a vállon lévő izmok feszültsége, és a bőr fokozott igénybevételnek van kitéve. A kismamamasszázzsal enyhíteni lehet ezeket a kellemetlen tüneteket is.
A masszázsnak a szülést követő időszakban is fontos szerepe van. Hatására enyhül a fáradtságérzet, az izmok rugalmassága nő, erősödik a kötőszövet, a bőr visszanyeri feszességét, csökken a kóros folyadék-visszatartás és oldódnak az izomgörcsök.

Svédmasszázs

Svédmasszázs

Egy kis történelem
A masszázs egészségjavító hatását az emberiség ősidők óta ismeri. Irodalma Európában és Ázsiában is több ezer éves múltra tekint vissza. Pehr Henrik Ling svéd vívómester (1776–1839) rendszerezte a fogásokat és a masszázst tornagyakorlatokkal kombinálta. Foglalkozott a masszázs hatásaival és javallataival is. Ling volt az, aki Stockholmban 1813-ban megalapította a központi Gyógytorna és Masszázsintézetet. Érdekességként jegyzem meg, hogy a svédmasszázs az amerikai importjával sajnálatos módon a klubokban honosodott meg, ezzel nagyot vesztve morális értékéből. Ez az oka annak, hogy a 20. századi Európában kerülik a svéd masszázs megnevezést. Komoly intézmények szívesebben csak a "klasszikus masszázs" megnevezést használják.
1867-ben a holland Mezger adott ki egy összefoglaló munkát az addigi tapasztalatokról és tőle ered a svéd masszázs elnevezés. A masszázs élettani hatásait, alapjait több neves orvos is vizsgálta. A svédmasszázs fogásait egy berlini ortopédus, Albert Hoffa (1859–1907) a 19. század végén fejlesztette a ma ismert formára. A mozgásszervi panaszokra kifejlesztett fogásokat passzív ízületi kimozgatásokkal kombinálta.
Masszázsfogások
A svédmasszázs elején fontos a pszichés kapcsolatteremtés a pácienssel. A simító mozdulatokkal nyugtató hatást érünk el, ugyanakkor ez egyfajta bemelegítés is. A simítások lehetnek felületesek, majd egyre mélyebbek, ennek köszönhetően képesek vagyunk a bőr alatti kötőszövetekben lévő folyadékot elmozdítani, ezzel segítjük felszívódását.
A svédmasszázsban a következő fogás a dörzsölés, amely közben vérbőség keletkezik, valamint így távolítjuk el az elhalt hámsejteket. Ezáltal fokozódik a mélyebben fekvő bőrsejtek termelődése, ami hozzájárul a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez. Ezzel a fogással megszüntethetjük a fájdalmas izomcsomókat és feloldjuk a letapadásokat. A feszülések megszűnése után testileg, lelkileg is megkönnyebbülünk, jobban érezhetjük magunkat. Ez a nyugtató hatás egész közérzetünkre pozitív hatással van.
A gyúrással a mélyebben letapadt izmokat is fellazíthatjuk és fokozzuk a vérkeringést. A svédmasszázsban ezzel a fogással az izomtónust is fokozhatjuk. Aktiváljuk a nyirokkeringést, amellyel erősen hozzájárulunk a test méregtelenítéséhez és az anyagcsere-folyamatok harmonizálásához.
Az ütögetés, vágás és paskolás élénkíti a bőr vérellátását. Amennyiben a mellkason alkalmazzuk, a váladék kiürítését segíti elő.
Az utolsó fogástípust a svédmasszázsban vibrációnak, más néven rezegtetésnek hívjuk. A tenyerünkkel rezegtetjük a legyúrt testrészeket, ezzel nyugtatjuk testet és levezethetjük a masszázst.
Hatásmechanizmus
A svédmasszázs nemcsak a testre hat. Ezzel a kezeléssel megszüntethetjük a problémáink okozta stresszes, feszült állapotot. Visszanyerhetjük testünk rugalmasságát, ellenálló-képességét, ami a szellemünkre is azonos hatással van. Segítségével hatást fejthetünk ki az idegrendszerre.
Javallatok
A svédmasszázs fogásainak alkalmazása frissességet eredményez, csökkenti a fáradtságérzetet. A nyugtató hatású fogások ugyanakkor megteremtik a pihentető alváshoz szükséges feltételeket. Mindenki könnyebben kezdi a napot, ha nyugodtan aludt és kipihente magát. Egy jó kezdet után pedig jöhet a még jobb folytatás!
Ellenjavallatok
- Akut gyulladás, lázas állapot
- Kiterjedt, nedvedző, fekélyes bőrelváltozás
- Fertőző betegség (bőrgomba, TBC, himlők)
- Rosszindulatú daganat, közvetlenül műtét után
- Menstruáció (az elso 2 napon), terhesség
- Elzáródás (pl.: érszükület, visszér, trombózis)
- Fokozott vérzékenység, haematóma (vérömleny)
- Pszichiátriai esetek (skrizofrénia, epilepszia, klausztrofóbia)
- Cukorbetegség elorehaladott állapota (pl.: fekélyes alsó végtag, zöldhályog)
- Magas vérnyomás, súlyos szívbetegségek (pl.: peacemaker), érelmeszesedés előrehaladott állapota
- Csonttörések, csontritkulás előrehaladott állapota, izületi instabilitás

Aromaterápiás masszázs

Aromaterápiás masszázs

Természetes gyógymódok közé tartozó eljárás, mely egyesíti a gyógynövények és a hagyományos terápia előnyeit.
Az egész testre kiterjedő kezelés bázisolajba kevert illóolajos cseppekkel történik. Minden alkalommal a vendég aktuális állapotának, hangulatának mgfelelő aromaterápiás keverék kerül alkalmazásra. A lassú, simító mozdulatok és a gyógyító eszenciák együttesen fejtik ki jótékony hatásukat.
Citrus (citrus limon):

- feszültség, szellemi fáradtság, fejfájás
- párologtatás, fürdő, masszázs
- keverhető narancsvirággal, eukaliptusszal, levendulával
Nem alkalmazható érzékeny bőrre.


Levendula (Lavandula officinalis):
- álmatlanság, nyugtalanság, magas vérnyomás
- masszázs, fürdő, illatszer
- keverhető citrommal, erdei fenyővel, lucfenyővel, rozmaringgal

Narancs (Citrus aurantium):
- stressz, megfázás, szagtalanítás, bőrápolás
- masszázs, fürdő, szájöblítés, párologtatás
- keverhető citromfűvel, bergamottal, rózsafával

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus):
- köhögés, megfázás, depresszió, rovarriasztás
- masszázs, borogatás, inhalálás, fürdő
- keverhető erdei fenyővel, levendulával

Fahéj (Cinnamomum cassia):
- impotencia,menstruációs panaszok,feszültség
- masszázs,párologtatás,szájöblítés,fürdő
- keverhető mandarinnal
Nem alkalmazható érzékeny bőrre.

Rozmaring (Rosnarinus officinalis):
- emlékezőképesség gyengülése, korpásodás, emésztési zavarok, megfázás
- inhalálás, masszázs, borogatás, megfázás, fürdő
- keverhető bazsalikommal, cédrusfával, borsmentával, levendulával
Nem alkalmazható terhességnél, epilepsziánál

Ilang-Ilang (Cananga odorata):
- álmatlanság,magas vérnyomás, depresszió
- fürdő, illatszer, masszázs, párologtatás
- keverhető jázminnal, szantállal
Nem alkalmazható alacsony vérnyomás esetén.

Szantálfa (Santalum album):
- klimax, feszültség, bőrápolás, depresszió
- szájöblítés, borogatás, masszázs, inhalálás, fürdő, párologtatás
- keverhető narancsvirággal, ciprussal, ilang-ilanggal

Bázisolajok:
Földimogyoró
Körömvirág
Avokádó
Mandula
Jojoba
Szőlőmag

Javallatok
• Stresszoldás, lazítás
• Görcsoldás
• Fájdalomcsillapítás
• A bőr, a keringés, a nyirokrendszer állapotának javítása
• Általános közérzetjavítás
• Krónikus fáradtság ellen
• A teljesítőképesség fokozása, az izmok állapotának javítása
• Egyes fejfájások kezelése
• Pszichoszomatikus eredetű panaszok (görcsök, emésztési problémák) kezelése
• Krónikus gyulladások

Ellenjavallatok:
• Heveny izületi (akut artritis, stb…) és egyéb gyulladás esetén
• Lázas betegség esetén (ekkor nem a regeneráció, hanem csak a láz fokozódna)
• Fertőzéses bőrelváltozások esetén (a bőrgyógyásztól kérjünk igazolást a kezelhetőség tekintetében)
• Mélyvénás trombózis esetén (a vérrög elmozdulhat és máshol okozhat elzáródást)
• Visszérgyulladás esetén (varikositas, visszeres csomók)
• Fokozott vérzékenységgel járó betegség esetén (pl. trombózis után, sincumar és marcumar szedésekor)
• Menstruáció első két napján (később a deréktáj kihagyásával lehet)
• Rosszindulatú daganatos betegeknél
• Terhesség alatt óvatosan lehet csak masszírozni (ülve, hanyatt- és oldalt fekve). A fogások csak simításokból állnak.
Dörzsölni nem, illetve csak a nyaktájékon szabad.

Frissítő-lazító masszázss

Frissítő-lazító masszázs

A frissítő-lazító masszázs a legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Célja a relaxálás, a stresszoldás és az általános jó közérzet elősegítése. Jótékony hatással van a test minden fiziológiai rendszerére, enyhíti a különféle panaszokat. A masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet.

Lomi-lomi masszázs

Lomi-lomi masszázs

Hawaiin több tradicionális gyógymasszázs és gyógyító terápia létezik. Minden kis sziget saját módszerrel bír. A módszerek nagyon hasonlítanak egymásra, mindig szorosan együttműködnek a természettel.
A lomi-lomi masszázst hullámmasszázsnak is nevezik, mert mozdulatai a tenger hullámzását utánozzák. Nyugtató hatású, kilazítja az izmokat, az ízületeket és feloldja a különböző fizikai és pszichés blokkokat. Lomi-lomi lefordítva annyit jelent, hogy masszírozni, gyúrni, nyomni, dörzsölni, puhítani. A masszázs során a masszőr a hawaii tradícióknak megfelelő életerőt és szeretetet adja tovább a vendégnek.
A lomi-lomi masszázst egy nyugati masszázstechnikával nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani. Ez egy gyógyító ceremónia, amely a testnek és a léleknek egyaránt erőt kölcsönöz és lehetővé teszi, hogy a gyógyító energiák elinduljanak saját útjukon. Ha valakinek a belső egyensúlyában zavar támad, a lomi-lomi masszázzsnak köszönhetően sikerül ezt a harmóniát visszaállítani.
A lomi-lomi egy speciális, egyedülálló masszázs. A vendéget beolajozzák tetőtől talpig finom, aromás olajjal. Nemcsak a feszült izmok és ízületek oldódnak, hanem a belső blokkok is, így a lélekre is gyógyítóan hat. Mindig visszatérő, nagy testfelületet átfogó, folyamatos, néha hintázó mozdulatokkal dolgozik a masszőr, mialatt speciális tánclépéseket használ. A vendég így tud teljesen kikapcsolódni, saját érzékeit követve teljesen át tudja magát adni a masszázs élvezetének. Ezekkel a szeretetteljes mozdulatokkal és simításokkal biztonságot, szeretetet, megértést, nyugalmat, megelégedettséget, bizalmat, higgadtságot, csodálatos közérzetet adunk a vendégnek: egy kaput nyitunk az "új" felé.

Arc-, nyak- és dekoltázsmasszázs

Arc-, nyak- és dekoltázsmasszázs

A kezelés célja
- javítani a bőrlégzést
- eltávolítani a szennyeződést
- eltávolítani az elhalt hámsejteket
- javítani a bőrfaggyútermelődését
- fokozni a bőr víztartalmát
- masszázzsal és megfelelő hatóanyagok bejuttatásával késleltetni a bőröregedését.

Talp- és tenyérmasszázs

Talp- és tenyérmasszázs

A talpmasszázs eredete mintegy 4000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az ősi Egyiptomban feltárt falfestményeken már megjelenik a talpmasszázs. A talp rendkívül gazdag idegellátással rendelkezik. Több mint 70.000 idegvégződés található rajta, így különösen alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljük. A talpmasszázs az egész szervezet működésére kiegyenlítő, harmonizáló hatású, célja az energetikai egyensúly helyreállítása, amely az egészséges életműködés feltétele. Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését is.
A talpmasszázs, mint gyógyulást segítő terápia, ma már az orvoslásban is elfogadott. A természetes gyógymódok célja, hogy támogassák, erősítsék a szervezet saját gyógyító erőit. A szerv energiaszintjét növeljük a talp masszírozásával. A masszázs során az érintés, nyomás hatására reflexet váltunk ki, amely eljut a központi idegrendszerhez, majd a belső szervekhez. A megfelelő zónák masszírozásával nő a hozzárendelt szervek vérbősége, javul az anyagcseréje, nyirokkeringése, ezzel mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit. A talp masszírozása megelőzésre, frissítésre, regenerálásra is alkalmas.
A talpmasszázs a teljes szervezetre és lélekre ható energizáló masszázstípus. A természetes gyógymódok szerves része. Célja, hogy az emberi szervezet öngyógyító erőit erősítse és támogassa. A megfelelő technikák alkalmazásával, a talpon lévő reflexzónák stimulálásával érjük el a szervek egészségi állapotának javulását.
A talpon a teljes emberi test kivetülése megtalálható. Minden testrésznek, szervnek megtalálható a reflexpontja/ reflexzónája. Ezeknek a zónáknak a masszírozásával, ingerlésével üzenetet küldünk az adott szerv felé, melynek hatására beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa.
A talpmasszázs alkalmazható akkor is, ha csak egy kis kényeztetésre vágyunk, és akkor is, ha fáradt lábakat kell életre kelteni.
A tenyérrel ugyanez a helyzet. A dolgos kezek újjáélednek, felfrissülnek, ismét erőre kapnak egy kiadós tenyérmasszázs után.

Fej- és fülmasszázs

Fej- és fülmasszázs

Mindaz, amik vagyunk, tükröződik az arcunkon – különösen a testi, lelki és kóros állapotunk. Ez a tükörhatás, amely minden reflexológia alapja, felhasználja a szerv és megfelelő zónája közötti bonyolult kapcsolatot, itt, az arcon és a fülön. Ez az egyszerre gyógyító és megelőző eljárás, amely megóvja az egészséget, lehetővé teszi, hogy a szervezet önmagát gyógyítsa. A rendszeres masszázs hatására hatunk az arc frissességére, fiatalságának, rugalmasságának megőrzésére és javítjuk a bőr tónusát.
A fej és fül masszírozása csökkenti az öregedési, ráncosodási folyamatokat, energetikusabbnak érezzük tőle magunkat.
Különösen ajánlott fejfájás vagy migrénes fejgörcs esetén.

Iszappakolás

Iszappakolás

Akárcsak a tűzzel gyógyítás, a földdel történő kúrálás is ősi módszernek számít, amelyet a világ minden táján alkalmaztak. Manapság élvezeti szempontból használjuk a földet - a különféle pakolások azonban igen jótékony hatást gyakorolnak ránk.
Kleopátra saját bőrén akarta tapasztalni a legenda igazságát - miszerint a Holt-tengeri iszap széppé varázsol. A mondák szerint emiatt is hódíttatta meg ezt a területet.
A mai embernek már számos termék áll rendelkezésére, amellyel hasonló hatást érhet el: a spa és wellness központokban bátran kipróbálhatjuk a különféle iszappakolásokat. De nem is kell ahhoz messzire mennünk, hogy érezzük a földből készült szerek jótékony hatásait: elegendő beszereznünk például iszap-szappant.
Szakemberek szerint az iszapból készült tisztálkodószer a mindennapi használat során puhává és rugalmassá teszi a bőrünket. Érdemes nemcsak zuhanyzáshoz vagy fürdéshez, hanem kéz- és arcmosáshoz is használni. Kímélő és nem sérti meg a bőr savas védőrétegét, ellenben eltávolítja az elhalt hámrétegeket. Sok szappannal ellentétben nem szárít, mivel számos ásvány található meg benne. Az sem elhanyagolható tényező, hogy kiváló gyulladáscsökkentő.

ISZAPPAKOLÁS ÉS FÜRDŐ
Nem csupán azért érdemes kipróbálni, mert a legendák szerint szépít – az iszappakolás igen jól enyhíti a reuma és az ízületi fájdalmak okozta panaszokat. Ezért a sportsérülésekre különösen ajánlott. Izomlazító hatású. Bármilyen furcsa, a lelki gondokra is jó hatással van - segít könnyebben kezelni azokat.Csínján bánjanak azonban az iszappakolással, akiknek száraz a bőrük: számukra érdemes inkább olyan pakolást választani, amelyeket vízmegtartó anyagokkal vegyítenek. Az iszap ozmózis hatású - ez azt jelenti, hogy elvonja környezete zsír- és nedvesség tartalmát. Ennek köszönhetően könnyen eltávolítható az ízületekben felgyülemlett felesleges nedvesség.
A bőr betegségeire kiválóan alkalmazható az iszapfürdő. A pikkelysömörtől szenvedők ezt sófürdő-kúrával is kiegészíthetik, hogy a hatás erőteljesebb legyen. Narancsbőr ellen is hasznos!

ENERGIA A FÖLDBŐL
A természeti mágia szerint, ha az ember beteg, előnyére válhat, ha olyan, sértetlen, friss termőföldet keres, melyet nem zavart meg semmi: nincsenek rajta építőanyagok vagy törmelékek, növények, levelek - üljön vagy feküdjön le a földre, és képzelje el, ahogyan az magába szívja a betegséget, a sérülést, a problémát.
Ha mindezt lelki szemeink előtt látjuk, hamarosan érezhetjük, amint a fájdalom és a gyötrelem, a gondok fizikai és érzelmi tükröződései elhagyják a testet - a föld magába fogadja őket. Ezáltal teremti meg az ember maga és a föld között a tökéletes egyensúlyt - a test megtelik energiával.

Legomasszázs

hátmasszázs

A LEGOmasszázs igazi ínyenceknek való csemege. Azok számára találtam ki, akik szeretnének eljönni egy masszázsra, de nem tudják eldönteni, melyiket válasszák, mert több is tetszik nekik és mindegyiket szeretnék kipróbálni.
Nos, itt a lehetőség: most saját ízlésed szerint állíthatod össze a 60 vagy 90 perces masszázsprogramodat.
60 perc esetén 2-3, 90 perc esetén pedig 3-4 masszázsfajtát választhatsz egyszerre.
Szeretnéd kényeztetni az arcodat, de a talpadnak is jól esne egy frissítés? Fáj a hátad, nyakad, jó lenne kimasszíroztatni belőle a fájdalmas csomókat, de a combodon lévő narancsbőrt is szívesen eltűntetnéd? Nem próbáltad még a csokoládémasszázst, de a bambuszosra is kíváncsi vagy?
Állíts össze személyre szabott programot és próbálj ki minél több masszázsfajtát a LEGOmasszázsnak köszönhetően!

Hátmasszázs

hátmasszázs

A hátfájás az egyik leggyakoribb tünet, amellyel az emberek masszázsterapeutához fordulnak. A hát izmai állandó terhelés alatt vannak, fáradtságuk, fájdalmuk igen sok ortopédiai és reumatológiai betegségnek lehet tünete.
A hátmasszázs fontos része az általános, frissítő masszázsnak! Ez a masszázs különösen alkalmas a feszültségoldásra, sérülések, betegségek vagy az ülőmunka által okozott krónikus fájdalom kezelésére, a deréktáji, háti és nyaki izmok lazítására.
A modern életforma általában megterheli az emberek hátát, ezért is érdemes ezt a testrészt kezelni. A háti szakasz anatómiai értelemben véve a XII. hátcsigolyától az I. hátcsigolyáig tart, azaz a bordás részeket jelenti. A hátmasszázs viszont a keresztcsonttól a nyakszirtig történik. (A csigolyák számozása a svédmasszázs irányát mutatja, mivel az alulról felfelé tart).
A hát kezelése során külön gondot fordítok a lapocka átdolgozására, amelynek környékén általában fájdalmas izomcsomók találhatók.
A hátmasszázs kiválóan alkalmas stresszes életet élő emberek számára, akik gyakran szenvednek hát- vagy derék fájdalmakban. Nagyon jólesik egy ilyen masszázs, amikor már fizikailag érezzük ezekben a testrészeinkben a nap terheit.
A hátmasszázs alkalmával a kezemmel olyan ingerületeket keltek a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják, csökkentik a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Ez az agyat endorfin hormon (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztására készteti, ami mesterséges gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat és a kellemetlen közérzetet.
A hátmasszázs során az ernyedt izmokat feszesíteni, a spasztikus izomzatot lazítani tudom a speciális fogásokkal. Svédmasszázs fogásaival dolgozom.

Lávaköves masszázs

Lávaköves masszázs

A lávaköves masszázst hőterápiának (hot-stone) is nevezik. Ám fontos tudni, hogy a kezelt személy a legnagyobb nyári melegben sem érez nagyobb "melegségérzetet", mint úgy általában. Ezért kár lenne azt gondolni, hogy szezonhoz kellene kötni ezt a csodás kezelést. Az év bármely szakában szükség lehet rá, ha harmóniára, a lelki egyensúly megteremtésére vágyunk.
A masszázs kézzel és vulkáni eredetű, simára csiszolt felületű, 50-55 fokra felmelegített szürkés/fekete perui bazaltkövekkel történik. A lávakövek rezgésszáma a legmagasabb és sokáig megtartják magas hőmérsékletüket, energiájukat. A masszázs során felmelegített és személyre szabottan összeállított masszázsolajat és illóolajokat használunk, melyek a felhevített bőrbe sokkal könnyebben és mélyebbre jutnak, így fokozottabban fejtik ki hatásukat.
A masszázs nyugodt körülmények között, relaxációs zenére, egyénhez alkalmazott masszázsolajjal és a vulkanikus kövekkel zajlik, melyek különböző formájúak és nagyságúak.

Céljai
Az ízületekre és a meridiánpontokra, akupresszúrás pontokra helyezett meleg kövek energiájának átadása, továbbá az ízületek alá és fölé helyezett meleg köveknek az ízületekre kifejtett hőhatása, valamint a méregtelenítés.
A masszázs arcmasszázzsal fejeződik be, mintegy megkoronázva az egy órán át tartó lebegést. A csodálatos laza és könnyed érzés pedig még sokáig érezhető.

Mikor ajánlott:
- általános egészségfenntartásban segít
- segíti az érzelmi feszültségek feloldását
- enyhíti az álmatlanságot
- növeli a spirituális ellazulást. javítja a keringést
- felmelegíti a testet
- gyorsítja az anyagcserét
- enyhíti az izomfájdalmakat
- segíti a méregtelenítés folyamatát
- stresszoldó hatású
- javítja a vese kiválasztását
- feloldja az izommerevséget
- teljes nyugalmat,pihenést biztosít
- javítja közérzetünket

Ellenjavallat:
Szív- és érrendszeri megbetegedések esetében, magas vérnyomás esetén, tüdő- és légzésproblémáknál, egyes máj- és epebetegségeknél, húgyúti, bél- és bélrendszeri problémáknál, áldott állapotban, illetve menstruáció idején, pacemaker, láz, bőrproblémák idején nem ajánlott.

Csokoládémasszázs

csokoládémasszázs

A csokoládé isteni eledel! Édes bűnbeesés, a leggyengédebb kísértés, aminek ellen akarunk állni, mégis mindig a rabjává válunk.

A csokoládé története több mint 3000 éve kezdődött Közép-Amerika kultúráiban. A maják kakaóbabbal kereskedtek, ami luxusterméknek számított. Az aztékoknál igazi kultusznak számított a csokoládé: annyira értékesnek és erőt adónak tartották, mint a vért. A csokifogyasztást az isteneknek és - erősítésképpen - a harcosoknak tartották fent. Az aztékok felismerték a kakaóbab ápoló hatását is, és krémekben használták alapanyagként. Ezután már csak idő kérdése volt, hogy a kakaóbabot az európai kozmetika is felfedezze.

A csokoládé aromás illata és az olvadt csoki állaga miatt alkalmas olyan wellness-kezelésekre, melyek a stressz enyhítését szolgálják. Ezenkívül lazítja a feszült izmokat. Egy érzéki csokimasszázs kitűnő választás azoknak, akik a napi stresszt feledni szeretnék, hogy helyreálljon a test és lélek közötti egyensúly.

A csokimasszázs során általában nyers csokoládét használnak, mely nem tartalmaz cukrot és tartósítószereket, és bőrtípus szerint valamilyen növényi olajjal (mandula- vagy jojoba) dúsítják. Így a csoki mindvégig kenhető és puha marad. Vannak olyan kozmetikai termékek is, amelyek kakaó-koncentrátumot tartalmaznak.

Szépítő hatása mellett a csokoládé élvezetének fiziológiai szempontjait se becsüljük azonban alá, a kakaó ugyanis nagyon gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. Az aminosavak elősegítik a boldogsághormonok képződését: a szerotonin és az endorfinok nyugtatnak és enyhítik a stresszt. A másodlagos növényi anyagok (ún. flavonoidok), amelyekből nagyon sok van a kakaóban, antioxidáns hatásúak, élénkítik a vérkeringést, védenek a szabad gyököktől és pozitívan hatnak a bőr struktúrájára. Ezenkívül öregedésgátló anyagnak számítanak.

Jó hír, hogy masszírozáskor a kalóriák nem kerülnek a szervezetbe, de a csoki értékes alkotóelemeit a bőr magába szívja. A természetes kakaóvaj, amelyet már az aztékok is használtak, nedvességgel és vitaminnal látja el a bőrt. Az, hogy a bőrünk a boldogsághormonokat is felveszi-e, még nem bizonyított, de az biztos, hogy egy csokimasszázs után boldognak érezzük magunkat.

Ha fogyasztani szeretnénk a csokoládét, akkor inkább étcsokoládét együnk, az egészségesebb. Mértékkel fogyasztva csökkenti például a koleszterin-szintet, fontos vitaminokat és egészségre előnyös anyagokat tartalmaz a magasabb kakaótartalom miatt.

A masszázsról - általában

Szerencsére hazánkban is egyre többen ismerik el a masszázs fontosságát, jönnek rá, hogy ez nem luxus, hanem szükséglet: a testnek felfrissülés, a léleknek feltöltődés, a szellemnek pedig kikapcsolódás.
Mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről. Ápoljuk a cipőnket, a bútorainkat, az autónkat, de sajnáljuk a pénzt és az időt a testünktől. Pedig ahogy minden használati tárgynak, úgy a testnek is szüksége van karbantartásra. Erre a legalkalmasabb módszer a masszázs.

Mielőtt azt mondanád, hogy futkározol te eleget nap mint nap, olvasd végig ezt az írást!

A sok lótás-futás igénybe veszi izmainkat, egyes munkafolyamatok során pedig - mivel mindig ugyanazokat az izomcsoportokat használjuk - az adott helyeken csomók alakulnak ki. Ezek egy idő után nagyon fájdalmasakká tudnak válni.

Nem beszélve az ülőmunkát végzőkről. Az ülés, a mozgásszegény életmód az egész testben lelassítja a vérkeringést, ezáltal lassul az anyagcsere, ami szív- és érrendszeri, illetve vérnyomás-problémákat okoz. Emellett kialakul a görnyedt testtartás, rendszeressé válik a nyak-, váll- és hátfájdalom.

Ugye, éreztél már ilyet? Vagy épp most is merev a nyakad, fáj a fejed, beállt a hátad? Nem tudsz koncentrálni, mert folyton a nyakadat, fejedet tekergeted?

Mielőtt elkeserednél és beletörődnél, hogy ezzel már együtt kell élned, elárulom: egy szakszerű masszázs képes megszüntetni a nyaki merevséget, a váll- és hátfájást, de még a fejfájást is!

A masszázs a test felületén, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus inger, melyre kialakult válaszreakció a fizikai gyógyulás.

Ez a legősibb és legkellemesebb természetes módszer a betegségek megelőzésére és gyógyítására. A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszert, feloldja az izmok akaratlan feszülését. Hiszen az érintés életszükségletünk, ami biztonságérzetet, örömöt, önbizalmat, melegséget, energiát, erőt ad.


Számtalan jó hatása közül most csak néhányat említek:

- javítja a vérkeringést

- enyhíti a stressz hatásait

- jobb alvást biztosít

- fokozza az izmok teljesítőképességét.

A masszázs közvetlen hatásaként csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere, és így növekszik az izmok rugalmassága, teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul. A bomlástermékek eltávozása megszünteti a fáradtságérzést. Az oxigénnel, tápanyagokkal bőven ellátott izom jól működik, tónusát, erejét idősebb korban is megőrzi. A fenti hatások létrejöttében az izomzat vérellátásának van a legnagyobb szerepe, mert olyan kapillárisok is bekapcsolódnak a keringésbe, amelyek eddig nyugalomban voltak.

Tehát rengeteg pozitív hatása van ennek a nagyon is kellemes passzív izommunkának! Egészségünket és teljesítőképességünket megőrizhetjük a masszázs segítségével. Regeneráló hatása olyan jó közérzetet biztosít, ami semmilyen gyógyszerrel nem érhető el, és nincs káros mellékhatása!

Érdemes kipróbálni!

9 ciki kérdés a masszázsról

Kell jattot adni? Meztelen ott az ember? Lehet szólni, ha úgy érzed, nem elég erős? És mi van ha szégyenlős vagy? Itt a válasz 9 olyan kérdésre, amit mindig is szerettél volna tudni, de ciki volt megkérdezni.

1. Kell jattot adni a masszőrnek?

Ha gyógyfürdőben, vagy szállodában masszíroztatsz, a többi szolgáltatáshoz hasonlóan ott is 15-20% a borravaló, persze, csak ha elégedett voltál vele. Ha orvosi körülmények között veszed igénybe a masszázst, persze más a dolog. Akkor kezeld úgy a dolgot, mint az orvosi ellátást. Ha nem a te eseted a jattolás, elégedettségedet úgy is kifejezheted, hogy barátaidnak, ismerőseidnek ajánlod a szolgáltatást.


2. Le kéne vennem az alsóneműmet, ha masszíroznak?

A legtöbb ember jobb szereti, ha rajta maradhat a bugyi, mások jobban érzik magukat pucéron. Ez csak tőled függ. Ha a problémád, ami miatt masszíroznak, a hátad aljával, csípőddel van, a szorosan illeszkedő fehérnemű útban lehet a masszőrnek. Ilyenkor a számodra elviselhető legkisebb fehérneműt vegyél fel!


3. Mi történik, ha elcsöppen a nyálam masszázs közben?

A legtöbb ember békésen szunyókál masszázs közben, és amikor fölébred, veszi csak észre, hogy elcsöppent a nyála. Ez teljesen hétköznapi dolog, annyira, hogy a legtöbb helyen papírtörlőt tesznek az arcod alá. Ha nem tennének, kérj!

4. Ott van már a masszőr, miközben vetkőzöm?

Hát, erre nehéz válaszolni. De a legtöbb helyen a masszőr nincs jelen, míg vetkőzöl, és le nem fekszel a masszázs-ágyra, arccal lefelé.


5. Beszélgessek a masszőrrel?

Vannak befoghatatlan szájú emberek, de neked egyáltalán nem kötelező! Nem koktélparti ez (ha nem akarod). Csak csukd be nyugodtan a szemed és lazíts.
A mélyszöveti és sportmasszázs az egy kicsit más, ott néha szükség van a visszajelzésre. Ott a masszőrnek tudnia kell, nem okoz-e fájdalmat, vagy akár csak kellemetlen érzést.

De egész biztosan szólj, ha:
- Túl meleg vagy hideg van a helyiségben
- Fájdalmat érzel
- Kérdésed van a masszázzsal kapcsolatban
- Elfelejtettél valamit az orvosnak megmondani


6. Honnan tudom, hogy törvényes, és „igazi” masszázst kapok?

Az ember azt gondolná, hogy az erotikus masszázsszalonokról már messziről látszik, mit is csinálnak ott, de ez mégsem így van. Ezért, ha új helyet akarsz kipróbálni (és nem a barátnőd ajánlotta) telefonálj oda előbb. És kérdezz!

- Van önöknél gyógymasszázs?
- Milyen végzettsége van a masszőrnek?
- Kell-e orvosi ajánlás?


A hivatalos végzettséggel rendelkező masszőr hozzá sem fog érni a mellbimbódhoz vagy nemi szerveidhez a masszázs során.


7. Úgy érzem, nem elég erősen masszíroznak, de nem akarom a masszőr technikáját kifogásolni. Mit csináljak?

Beszélj vele nyíltan. De ne felejtsd, az csak egy mítosz, hogy a masszázs csak akkor használ, ha fáj. Hiszen annyiféle masszázs-típust ismerünk már, és közülük sokban semmi szerepe nincs a nagy nyomásnak vagy fájdalomnak. Sőt, a túl nagy fájdalom hatására az izmok begörcsölhetnek.
Általános jó tanács: egy tízes skálán a fájdalom sose legyen nagyobb hetes erősségűnél.


8. Szégyellem egy bizonyos testrészemet, és nem akarom, hogy a masszőr lássa. Mit tehetek?

Az emberek a legkülönbözőbb okok miatt szégyenlősek. A leggyakoribbak a következők:

-Túlsúlyos vagyok
- Nagyon szőrős a testem
- Pattanásos a hátam
- Rondák a lábfejeim
- Hegek vannak a testemen

De ezek miatt még nem kell kerülnöd az orvost vagy a masszőrt.
Ha valamelyik testtájadat szégyelled, meg is kérheted a masszőrt, hogy azt hagyja ki. Vagy válassz olyan fajta masszázst, a siacut, vagy a thai masszázst, amit ruhán keresztül is lehet.


9. Jobb szeretném, ha női masszőr kezelne. Kérhetek ilyet?

A nők egy része jobban kedveli, ha a masszőr is nő, azt mondják, kényelmesebben érzik így magukat. Sajnos, a masszőr férfiak, amikor a szakmájukat választják, nem készülnek fel arra, hogy ilyen diszkrimináció érheti őket. De fontos lenne, ha mi is változtatni tudnánk az előítéleteinken.

(Női Portál)

Minden, amit a cellulitmasszázsról tudni érdemes

Mikor érdemes a cellulit masszázst igénybe venni? Egy alkalom is hatásos? Hogyan a leghatékonyabb a cellulit masszázs? Fiatal és vékony lányoknak is van narancsbőrük? 45 év felett is van eredménye? Férfiak is járnak erre a kezelésre? Milyen fajta cellulit kezelést és milyen időtartamút válasszak? Mindezen kérdésekre megtalálod a választ az alábbi cikkünkben!
Mikor érdemes a cellulitmasszázst igénybe venni?
Minden olyan személy részére ajánlott, aki szeretne a narancsbőrt elkerülni, vagy már a meglévőt eltüntetni. Minél korábban elkezdünk harcolni a narancsbőr ellen, annál könnyebben és gyorsabban szabadulunk meg tőle.

Egy alkalom is hatásos?
Igen. Egy alkalom után is látszik a bőr változása, javul a feszessége, simábbá válik. A súly felesleggel küzdők egy alkalom után is vékonyodhatnak 1 cm-t a kezelt területről.

Hogyan a leghatékonyabb a cellulit masszázs?
A legtöbben már akkor jönnek erre a kezelésre, amikor már tényleg jócskán van narancsbőr akár több területen is (a kritikus területek, comb, csípő, has, derék). Ezért a leghatásosabb, ha valaki egy kúrát, vagyis legalább 10-12 alkalmat csinál végig, heti 1 vagy 2 alkalmas rendszerességgel. Ez átlagosan 2 hónapot jelent, így az eredmény szemmel látható és tapintható lesz, valamint a fogyás is centiméterekben is mérhető.

Ha mondjuk júliusba megyek nyaralni, elég júniusban elkezdenem járni a kezelésekre?
Nem. Ahogy az előbb már említettük, szinte mindenkinek van már olyan narancsbőre, amit legalább egy kúrával lehet csak jól és hatékonyan kezelni. Amennyiben csak feszesíteni szeretnél, legalább 1 hónappal előtte kell elkezdeni a kezeléseket. Amennyiben valaki fogyni is szertne pl. 1 ruhaméretet, vagyis 5-6 cm-t a kritikus területekről már két hónap szükséges. Ha valaki nagy fogyást tervez 2-3 ruhaméretet, 10-15 cm-t, akkor legalább 3-4 hónappal kell számolni. Vagyis, ha valaki júliusban tervezi a nyaralást, a legjobb, ha már február-március környékén elkezdi a kezeléseket és az elért sikeres eredmény után, legfeljebb fenntartó kezelésekre kell majd járnia.

Későn jutott eszembe a narancsbőr eltüntetés, két hét múlva megyek nyaralni, most jön a pánik,hogy mit tegyek?
Ilyenkor jön a „mindent bele" módszer. Érdemes annyi kezelést beiktatni, amennyi csak az illető idejébe belefér, vagyis, akár mindennap is kell jönnie, hogy elérjünk egy „last minute" csúcsszuper eredményt. Valamint a hosszabb idejű kezelést kell végigcsinálni, még akkor is,ha csak 1-2 területet kell kezelni, tehát ebben az esetben a 90 és 120 perces kezeléseket érdemes igénybe venni. Kiegészítésképpen a tekercselős verziót ajánlom, mert a gyorsabb eredmény eléréséhez még hatásosabb. Nem lesz könnyű, de egy kis akaraterővel meg lehet oldani :).

Fiatal és vékony lányoknak is van narancsbőrük?
Igen. Sajnos a cellulit harc még a vékony és fiatal lányokat is érinti, sőt! Általában az életmód, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, sok ülőmunka, stressz, kevés folyadékbevitel, bőr nem megfelelő ápolása mind cellulitisz okozó tényező. Így mindenkit érint ez a probléma. Valjuk be őszintén, kevés olyan ember van, aki minden tényezőre odafigyel az életében és azt szigorúen be is tartja. Így érdemes időben felvenni a harcot a fránya narancsbőr ellen.

45 év felett is van eredménye?
Természetesen igen! A bőr öregedésével, ugyan lelassulnak a biológiai folyamatok, vagyis sokkal több ideig tart lefogyni, vagy helyreállítani a bőr szerkezetét, de mindenképpen akkor is eredményes. Ez azt jelenti, hogy a kezelésekből több fog kelleni, mint egy 25 éves hölgynek, de eredményben szintén rengeteget lehet javítani és fogyasztani ezzel a kezeléssel. Amennyiben valaki egészségügyileg rendben van, nincs felső korhatár a kezelésre.

Férfiak is járnak erre a kezelésre?

Igen. Bár ezt nem híresztelik :), de sok férfi inkább a súlyfelesleggel küzd, így emiatt a probléma miatt szoktak erre a kezelésre jönni egyre többen. A férfiak esetében a narancsbőr nem jellemző vagy alig. Nagy és hirtelen hízás esetében fordul elő a látványos narancsből és a sok stria is megjelenhet, mint zavaró tényező. A férfiak inkább a fogyás céljából veszik igénybe ezt a szolgáltatást.

Fájdalmas-e a kezelés?
Ez változó tényező, amelyet az egyéni genetika (bőr szerkezete, rugalmassága, stb.) befolyásol. Általában az első 2-3 kezelés kellemetlenebb szokott lenni, de utána a szervezet megszokja és már nem lesz kellemetlen a kezelés, kevesebb lesz a fájdalom. Ez leginkább a sport utáni izomlázhoz hasonlítható, ugyani, ha valaki soha nem sportolt és hirtelen elmegy 2 órát edzeni, elég durva izomlázzal számolhat. Azonban, ha elkezd rendszeresen edzeni, előbb-utóbb az izomláz is megszűnik ugyanattól az edzés fajtától.

Milyen mellékhatásai vannak a kezelésnek?
Kék foltok és izomlázszerű fájdalom a kezelt területeken. Az utó fájdalom azért keletkezik, mert a kezelt területet intenzíven mozgatjuk, kezeljük. A sok hirtelen és intenzív mozgás hatására a szervezetünk sok tejsavat termel, amely az izomlázat okozza. Azonban ezek a mellékhatások pár nap alatt elmúlnak.

Mikor nem szabad, vagy nem ajánlatos ez a masszázs fajta?
Terhességnél ez a kezelés kizárt. Amennyiben láz, belső gyulladás vagy egyéb komoly megbetegedés áll fent, akkor a masszázst nem lehet alkalmazni.
Minden normál egészségügyi állapottal rendelkező személy igénybe veheti a cellulit masszázst. Erős menstruáció esetén az első 2-3 napnál nem ajánlatos a cellulit kezelés, mivel vérbőséget okozhat.

Milyen fajta cellulit kezelést és milyen időtartamút válasszak?
Cellulitmasszázs tekercseléssel:
Mindazoknak ajánlott, aki gyorsabban és sok naracsbőrtől akar megszabadulni, vagy sokat szeretne lefogyni (pl. 8-10 cm-t területenként), illetve annak, aki a hason és derék részen rendelkezik a legtöbb súly és bőr felesleggel. Azoknak is ajánlott, akik „last minute" módra szeretnének nyaralás előtt rendbe hozni magukat, de az idő rövidsége miatt már csak pár hét van hátra.

Cellulitmasszázs kézi masszázstechnikával:
Azoknak ajánlott, akik csak a bőr állapotán szeretnének javítani, feszesíteni. Vagy a cellulit kúra utáni eredményt szeretnék fenntartani hosszabb ideig. Kiváló arra, hogy a bőr szerkezetét visszaállítsa, újra rugalmas és sima legyen. Illetve azoknak, akik kevésbé bírják a fájdalmat, mert kíméletesebb és kellemesebb érzés, mint a vákuum cellulit kezelés. A nagyon érzékeny bőrüeknek is ez a fajta ajánlott, mert kíméletesebb a bőrhöz.

Cellulitmasszázs vákuumos technikával:
Mindenkinek, aki a makacs narancsbőrt szeretné eltüntetné és emelett még fogyni is szeretne. Az eredmény egy alkalom után is látszik, a bőr simább, feszebb lesz. A legtöbb kezelt személy már egy alkalom utáni fogyást is tapasztalt. Gyors, hatékony megoldás a kritikus területekre. Intenzíven, mélyrehatóan mozgatja át az egész kötőszövetet és szó szerint kivasalja a bőrt.

Kék algás feszesítő masszázs:
A kék alga nagyon jól feszesít, így hatóanyagai még az érettebb bőrt is feszesebbé teszik. Azoknak, akik kellemesebb masszázzsal szeretnének feszesíteni, valamint az érettebb bőrrel rendelkezők számára.

Időtartam:
30 perc:
azoknak, akik csak egy területet szeretnének kezelni pl. has vagy comb. Ez az időtartam csak egy kezelendő felület jó átdolgozásához elegendő. Illetve, amennyiben már valaki végig csinált egy hosszabb cellulit kezelő kúrát és fenntartás céljából ez az időtartam már elegendő a hosszabb, simább bőr eredmény fenntartásához.

60 perc:
maximum 3 terület kezeléséhez elég pl. comb, fenék, has. De azoknak is ajánlott, aki egy vagy két területet fogyasztanának, feszesítenének - comb, fenék - és gyorsabb, hatékonyabb megoldást szeretnének.

90 perc:
maximum 5-6 terület kezeléséhez pl. comb, fenék, has, derék, kar vagy hát. Amennyiben sok súlyfelesleggel küzd valaki, vagy úgy érzi, hogy egész testén laza, petyhüdt bőrrel rendelkezik, érdemesebb a hosszabb időtartamú kezelést választania.

120 perc:
egész test kezelésére elegendő idő. Sokan tapasztalták azt,hogy hirtelen, vagy sok súlyveszteség után a bőrük az egész testen laza lett, sok a bőrfelesleg, túl laza a kötőszövetük. Ez az idő már a legmakacsabb narancsbőrrel is megküzd. Itt kezelhető a vádli, comb (elől és hátul), fenék, has, derék, hát, kar. Természetesen utolsó mentőövként is használható ez az időtartam, amennyiben valaki az idő rövidtsége miatt csak pár alkalmat tud igénybe venni (pl. nyaralás előtt két héttel, esküvő előtti pánik roham, stb.)

Milyen sűrűséggel kell járni ezekre a kezelésekre?
Ajánlott kezelések száma heti 1-3 közé tehető. Legalább 1 napos pihenőket beiktatva. Természetesen a kezelések sűrűsége függ a személy fizikai adottságától, korától, bőre szerkezetétől, stb. így ennek függvényében eltérhet. De a heti egyszeri kezelés minimum be kell tartani, hogy hatásos legyen.

Eltűnik-e teljesen a narancsbőr?
Igen. Amennyiben valaki követi a javasolt kezelési tanácsokat és rendszeresen jön a megadott kezelésekre, a narancsbőr teljesen eltűnik és a bőr teljesen sima lesz.

És mi a helyzet a striákkal, vagyis az úgy nevezett hízási/terhességi csíkokkal?
Sajnos erre van egy rossz hírem. Ugyanis a bőrrepedések, vagyis a látványos striák ugyan halványíthatóak, de eltűnni nem fognak. Viszont a kezelések során sokszor annyira elhalványulnak, hogy szinte észrevehetetlen lesz.

Fogyhatok-e úgy, hogy csak a kezelésre járok és nem változtatok más az életmódon?
Természetesen igen! Azonban érdemes életmód tanácsot kérni tőlünk, hogy mi az, ami esetleg nagy narancsbőr és hízást fokozó tényező az életedben és, amennyiben úgy döntesz, segítünk, hogy jobb irányba változtass az életmódodon.

Vékony vagyok, sportolok és egészségesen táplálkozom, mégis van narancsbőrőm, miért?
A narancsbőr kialakulása hosszú idő és sok káros hatás eredményeképpen jelenik meg. Ha valaki 10 évig nem sportolt, rosszul táplálkozott, nem figyelt a bőrápolásra sem és még sorolhatnám, akkor hiába válik az élete utána példaértékűvé, sajnos a szervezet megjegyzi az előtte lévő időszakot és végül jelentkezik a narancsbőr. Természetesen valakinek genetikailag sajnos gyenge a kötőszövete, valamint a bőre, így ebben az esetben még jobban kell a testünkre figyelni. A legtöbb esetben 90%-ban mégis a külső tényezők okozzák a cellulitiszt.

Végre elértük a kezelésekkel a kívánt eredményt, meddig marad láthatóvá?
Több hónapig, vagy akár fél évig. Természetesen itt függ a genetikai adottságtól, kortól, életmódtól, hogy mennyi ideig marad fenn a kívánt eredmény.

Mit tegyek, hogy ne jöjjön vissza a cellulitisz?
Amennyiben valaki meg akarja tartani hosszú távon a szép, sima bőrt, érdemes 2-3 hetente visszajárnia egy fenntartó kezelés erejéig. Ez elegendő ahhoz, hogy hosszú távon is megtartsuk a szép eredményt. Ezt leginkább a sporthoz tudom hasonlítani. Ha valaki lefogyott a mozgás segítségével és utána hirtelen abbahagyja a mozgást, akkor előbb-utóbb a kilók is visszaszaladnak. Ha mégis utána fenntartó jeleggel megtartja a heti 1-2 edzést, akkor szinten tudja tartani magát. Ez a helyzet a narancsbőrrel is, ha továbbra is odafigyelünk a kúra után rá, akkor sokáig élvezhetjük a sima bőr érzését.

Várom az esetleges további felmerülő kérdéseket, ha még valamit nem írtam le.
Várok mindenkit sok szeretetettel, télen-nyáron!
Sose késő elkezdeni a kezelést, valamint nincs lehetetlen, csak tehetetlen....

N. P.